Regionoviny




V akom vzťahu sú avokádo a cholesterol?

 AKTUALITY
  • Umenie, ktoré nesie príbeh – GRAFFITI Naše myšlienky, pocity a skúsenosti z nás robia to, kým sme – individuálne bytosti. Na vyjadrenie vlastného Ja používame nespočetné množstvo spôsobov. Najčastejšie používame reč ako spôsob komunikácie, tí kreatívnejší...
  • Jesenné dekorácie ako z rozprávky To, To, že ľudia ešte nezabudli snívať, tým pádom aj tvoriť dokazujú práve nasledovné fotografie. Do redakcie nám ich poslala Lenka z Bratislavy. ,,Momentálne som na materskej dovolenke a nedokázala...
  • Sociálne siete ako klietka hanby za názor? Veľmi rád sa k tejto problematike vyjadrím. To, že žijeme vo virtuálnom svete pomaly každý deň je všeobecne známe. Alebo teda ako kto. Nepamätám si, že by sa napríklad v...
  • O dejinách Fiľakova a okolia počnúc od praveku po vrcholný stredovek Po ročnej prestávke sa opäť usporiadajú obľúbené Fiľakovské hradné hry, ktoré majú v meste už viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Hlavným organizátorom XXI. ročníka je Hradné múzeum, ako sme si mohli zvyknúť...
  • Bratislavsky kraj: Príďte na Deň otvorených ateliérov Srdečne Vás pozývame vychutnať si momenty dotyku s krásou a nahliadnuť do ateliérov umelcov Bratislavského samosprávneho kraja počas Dňa otvorených ateliérov už túto sobotu 18. 9. 2021. Modra, Šenkvice, Pezinok,...
V akom vzťahu sú avokádo a cholesterol?
02 apríla
06:00 2021

Tiež milujete ovocie? Že nie? Myslíme si, že po tomto článku pridáte do svojho jedálnička aspoň avokádo, ktoré prichádza do našich obchodov najčastejšie zo Španielska a Izraela. Juhoamerickí indiáni poznajú avokádo už osem tisíc rokov. Dovoľte nám ho predstaviť aj vám.

Avokádo obsahuje látky, ako betasitosterol, glutatión, horčík, kyselinu listovú, kyselinu olejovú či vlákninu. Všetky tieto látky napomáhajú nášmu zdraviu. Ako?

Zabráňme cholesterolu, aby sa absorboval

Tak napríklad taký betasitosterol bráni absorpcii cholesterolu, ktorého zvýšené množstvo v našom tele dokáže narobiť skutočne problémy. Každý z nás chce určite predísť infarktu. Zlúčenina betasitosterol však nie je užitočná len pri absorpcii cholesterolu. Vedecké výskumy aktuálne smerujú k jej prospešnosti pri prevencii rakoviny prsníka. Pred skazou bunkového systému nášho tela nám môže poskytnúť pomoc aj druhá spomínaná látka, ktorú v sebe avokádo obsahuje. Je ňou glutatión. Práve ten zachytáva voľné radikály, ktoré sú príčinou poškodenia našich buniek.

Pred avokádom ustupuje aj úzkosť

Poďme sa ale spoločne pozrieť na ľudstvu známejšie látky, ktorými avokádo disponuje. Začnime horčíkom. Ten by mal byť na stole asi v každej domácnosti. Pomáha nám pri každodenných problémoch. Zabraňuje migréne, ktorou začína trpieť čoraz viac ľudí. Jeho ďalšie účinky sa potrvrdili aj pri premenštruačnom syndróme, ktorý dnes trápi nespočetné množstvo žien. Práve tie budú za avokádo asi najvďačnejšie. Toto však nie je posledný účinok magnézia. Jeho najdôležitejšou schopnosťou je boj proti úzkosti. Možno aj z tohto dôvodu naberie avokádo na svojej popularite. Kto z nás už vo svojom živote nepocítil úzkosť? Určite sa zhodneme na tom, že to si dokážeme predstaviť prežívať aj omnoho príjemnejšie pocity.

Môže kyselina pomôcť v boji proti rakovine?

Vráťme sa ale od psychických chorôb k tým fyzickým. Kyselina listová, ktorej sa v avokáde nachádza viac než dosť, patrí do skupiny vitamínov B. Práve kyselina listová poskytuje jednu z najvhodnejších prevencií proti vzniku rakoviny či srdcových chorôb. Rovnako je vhodné ju konzumovať aj v čase tehotenstva, kedy bráni vzniku vrodených chýb plodu.

Prečo brániť len absorbcii, keď ho môžeme rovno znižovať?

Hovorí sa, že každý správny koniec nás vždy musí priviesť k lepšiemu začiatku, a tak je to teda aj v tomto prípade. Kyselina olejová napomáha práve zlúčenine betasitosterolu v boji proti cholesterolu. Kým betasitosterol bráni jeho absorpcii, kyselina olejová napomáha k jeho znižovaniu. A k týmto dvom látkam môžeme neoddeliteľne zaradiť vlákninu.

Vláknina od detstva až po starobu

O účinkoch vlákniny boli informované hádam už aj naše zvieratá. V spojitosti s látkami betasitosterol a kyseliny olejovej napomáha k tomu najsilnejšiemu boju proti cholesterolu. Vláknina je práve príčinou vylučovania nadbytočného cholesterolu, ktorým naše telo manipuluje. To však nie je všetko. Vláknina napomáha k vyriešeniu toho najbežnejšieho problému, ktorý ľudstvo trápi – zápche. Aj z toho dôvodu je avokádo jedným z najlepších prevencií pre správne fungovanie nášho trávenia.

Prečítajte si tiež: Ananás je výborným pomocníkom pri podpore imunity. Kliknite tu

Pre viac informácií o avokáde si prečítajte 10 účinkov avokáda pre zdravie (kliknite tu) alebo si prečítajte skvelú knihu Bráňte sa jedlom. A pre viac informácií o vašom cholesterole sa pustite do tejto stránky – kliknite tu.



O autorovi

Mário Révész

Mário Révész

Moja obľúbená veta začína slovami: "vedeli ste, že...?" V podstate, to som celý ja. Patrím medzi ľudí, ktorých zaujíma z každého rožku-trošku. Z toho dôvodu aj moje články hovoria o vede, zdraví, náboženstve, politike, hudbe, sociálnych veciach atď. V regionovinách som sa rozhodol publikovať svoje názory práve preto, lebo tu môžem byť skutočne slobodný. Nie je potrebné byť niekým, kým nie som. Môžem písať vlastným štýlom a o čom chcem a kedy chcem. Som absolventom Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej a absolventom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Pochádzam z juhu stredného Slovenska, a však už nejaký čas žijem v našom hlavnom meste, kde som sa aj dostal do tímu redakcie regionoviny.sk Zaraďujem samého seba medzi mladú generáciu rómov so slovenskou národnosťou, ktorí dokážu šíriť medzi ostatných vzdelanosť, spolupatričnosť a pohodu.



Iné články



0 Komentárov

Bez komentára/ov!

Momentálne neexistujú žiadne komentáre, chcete ich pridať?

Napíšte komentár

Komentovať môžu iba registrovaní používatelia.

Pozitívne rádio

Live vysielanie

Dnes je:

KALENDÁR

november 2025
Po Ut St Št Pi So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Partner

Zdravie a krása

Regionoviny
Čo sú cookies a ako a prečo ich používame?

Cookies sú malé textové súbory, ktoré si na príkaz webstránky webový prehliadač môže ukladať do počítača pri návšteve webových stránok. Slúžia na to, aby dané webstránky mohli lepšie vykonávať svoju prácu a zjednodušujú aj prácu užívateľa (napr. zapamätanie si prihláseného užívateľa, meranie návštevnosti, prispôsobenie reklamnej ponuky, pamätanie si zadaných údajov ). Vďaka nim bude stránka po opakovanej nášteve rýchlejšia a už si bude pamätať vaše nastavenia.

Cookies môžu byť pritom dočasné (ostávajú v počítači kým ste na stránke), alebo stále (ostávajú v počítači kým ich nezmažete, alebo sa ukončí ich platnosť). Cookies požívame preto, aby sme vedeli zabezpečiť čo najlepšie fungovanie našich stránok a poskytnúť čo najlepšie služby čitateľom, aj klientom. Vďaka cookies sa napríklad oznam o ich používaní objaví len raz, po Vašom súhlase sa už neobjaví.

Uložením údajov vo vašom počítači sa odbremenia servery a zníži sa potreba prenosu údajov. Cez nastavenia webového prehliadača si ich môžete hocikedy vymazať, prípadne zablokovať. V tomto prípade Vám však neviem garantovať bezchybné fungovanie stránok. Súbory cookies, ktoré na našich stránkach používame nijako nepoškodzujú Váš počítač.