Regionoviny




Špargľa je nie len chutná ale aj zdravá

 AKTUALITY
  • Záhrada kvitnúcich kvetov od Ivety Bencovej v Galérii SPP Prvý jarný týždeň bude v Galérii SPP patriť otvoreniu výstavy Záhrada slovenskej výtvarníčky Ivety Bencovej, ktorá naplní priestor rozkvitnutými kvetmi. Návštevníci si môžu pozrieť expozíciu malieb, ako aj keramických objektov....
  • SVETOVÝ DEŇ VODY 2023 Asociácia vodárenských spoločností si 22. marca pripomína Svetový deň vody, ktorý každoročne vyhlasuje Organizácia spojených národov. Tento rok sa zameriava na urýchlenie zmien na vyriešenie krízy v oblasti vody a...
  • Lučenec: V mestskom sade pribudli SLNEČNÉ HODINY Slnečné hodiny sú prastarým prostriedkom na meranie času. Rotácia Zeme spôsobuje zdanlivý pohyb Slnka po oblohe. Slnko vrhá tieň, ktorý potom za pomoci tienidla a stupnice ukazuje čas. Najstaršie zmienky...
  • Novembrový program v Novohradskom múzeu a galérii Aj tentokrát vám Novohradské múzeum a galéria prináša krátky program na november. Určite je sa na čo tešiť, ponuka je pestrá. Rôzné hry či aktivity najmä pre deti. A samozrejme...
  • Festival AMAVET má už 25 rokov Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) vás pozýva na jubilejné finále súťaže – 25. ročník Festivalu vedy a techniky AMAVET 2022. Podujatie sa uskutoční v dňoch 7. a 8....
Špargľa je nie len chutná ale aj zdravá
29 apríla
06:00 2021

Skoré odrody špargle pochádzajú zo slnečných oblastí Grécka. No o niekoľko týždňov neskôr však už dozrieva aj špargľa na poliach západnej Európy. U nás nepatrí k tradičným druhom zeleniny. Pestovanie nie je príliš rozšírené. Špargľa vyžaduje ľahké pôdy a neznáša ťažkú vlhkú zem. Špargľu predávajú suchú v zväzkoch a v rôznych farebných variantoch – bielu, fialovú i zelenú.

Obsah vitamínov a minerálov v špargli

Špargľa v 100 g obsahuje 20 kalórií, 0,1 g tukov, 3,9 g sacharidov (z toho 1,9 g cukry), 2,1 g vlákniny, 2,2 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín Atakmer všetky vitamíny skupiny B, vitamín C, EK a z minerálnych látok obsahuje draslíkzinokvápnikhorčík, fosfor, železo a sodík.

Špargľa posilňuje nervy, bráni infekcii močových ciest, je afrodiziakum, uľahčuje „opicu“, omladzuje bunky, znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení, bojuje proti akné, zmierňuje menštruačné príznaky, pomáha liečiť príznaky epilepsie, znižuje zápal spôsobený reumatizmom.

Špargľa – 10 účinkov na zdravie

Špargľa posilňuje nervy

Špargľa obsahuje veľnu veľa kyseliny listovej-B9: jeden gram zeleniny obsahuje viac ako jeden mikrogram (milióntina gramu) kyseliny. Už sto gramov špargle pokryje odporúčanú dennú dávku tejto biologicky aktívnej látky. Nedostatok kyseliny listovej spôsobuje neurotickú úzkosť, skľúčenosť, nedostatok koncentrácie.

Špargľa bráni infekcii močových ciest

Špargľa obsahuje vysoké hladiny aminokyselín, čo z nej robí prirodzené diuretikum. Inými slovami, konzumácia špargle pomáha prepláchnuť prebytočnú tekutinu a soľ z tela, čo pomáha zabrániť infekciám močových ciest.

Špargľa je afrodiziakum

Špargľa je prírodné afrodiziakum vďaka vitamínu B6 a kyseliny listovej, ktorý pomáha zvýšiť pocity vzrušenia. Navyše vitamín E stimuluje pohlavné hormóny, vrátane estrogénu u žien a testosterónu u mužov. Taktiež obsahuje zinok, ktorého nedostatok spôsobuje nedostatočné libido, neschopnosť orgazmu a inpotencie.

Špargľa uľahčuje „opicu“

Symptómy „opice“ zahŕňajú nevoľnosť, únavu, vyčerpanie a dehydratáciu, ktoré sa môžu vyliečiť podávaním špargle. Listy a výhonky pomáhajú pri znižovaní toxicity v pečeni, ku ktorej dochádza po nadmernej konzumácii alkoholu.

Špargľa omladzuje bunky

Špargľa patrí k najlepším omladzovacím prostriedkom v prírode. Jarná vitalita sa nám so špargľou dostáva priamo do krvi a to je dôležité najmä pre starších ľudí.

Špargľovú sezónu by sme bezpodmienečne mali využiť na špargľovú kúru. Špargľa aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týždni (denne treba skonzumovať 200 g špargle) sa budete cítiť svieži a vitálni.

Špargľa znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení

Neurodegeneratívne ochorenia ako Alzheimerova choroba alebo demencia môžu byť veľmi stresujúce nielen pre postihnutého, ale aj pre ich rodinu. Konzumácia špargle znižuje riziko vzniku takéhoto ochorenia vďaka obsahu kyseliny listovej. Zohráva úlohu aj pri produkcii serotonínu, ktorý je dôležitý na zabezpečenie správneho kognitívneho a behaviorálneho vývoja.

Špargľa bojuje proti akné

Niacín-B3 v špargli je zlúčenina, ktorá vás môže zbaviť najťažších prípadov akné. Pomáha tiež pri znižovaní podráždenia a začervenanie, ktoré je spôsobené po akné. Antioxidanty, ktoré obsahuje, sú schopné bojovať proti škodlivým radikálom, ktoré spôsobujú zmätok v tele a spôsobujú, že kožné bunky starnú rýchlo.

Špargľa zmierňuje menštruačné príznaky

Predmenštruačný syndróm, kŕče a výkyvy nálady sú všetci nezvaní hostia, ktorí sprevádzajú menštruáciu ženy. Vitamín K a vápnik v špargli zmierňujú tieto príznaky. Kým vitamín K bojuje proti bolestivým kŕčom tým, že znižuje nadmerné zrážanie krvi, vápnik pomáha pri redukcii nadúvania, bolesti hlavy a náhlej zmeny nálady.

Špargľa pomáha liečiť príznaky epilepsie

Hlavnými príznakmi epilepsie – neurologického ochorenia sú bolestivé záchvaty. Kŕče, ktorými trpia jednotlivci, sú veľmi bolestivé a obmedzujú kontrolu svojho tela. Špargľa je užitočná ako bylinný liek na epileptické záchvaty.

Špargľa znižuje zápal spôsobený reumatizmom

Reumatická artritída je u seniorov veľmi bežná a vyznačuje sa zápalom, bolesťami kĺbov a obmedzeným pohybom. Niacín-B3 je často predpisovaný na zníženie tejto bolesti, ale príjem špargle môže poskytnúť potrebné množstvo bez vyvolania škodlivých vedľajších účinkov, ktoré liek robí. Jeho vlastnosti tiež pomáhajú znižovať opuchy a bolesť kĺbov.

Ako špargľu nakupovať?

Pri kúpe dávame pozor na hladkú pokožku, žiarivo zelenú farbu, kompaktné hlavy a čerstvo vyrezané konce.

Ako špargľu skladovať?

Špargľu omotáme gumičkou, zrežeme konce a ponoríme do pohára s vodou cca 2 cm od dna, tak aby boli konce špargle namočené. Pohár prikryjeme voľne plastovým sáčkom a uložíme do chladničky, kde takto vydrží až týždeň. Ak voda vyzerá zakalená vymeňte ju podľa potreby.

Ako špargľu spotrebovať?

Špargľa má delikátnu príchuť a môže byť konzumovaná surová, grilovaná alebo pečená. Môže byť pridaná ako prísada do uhoriek, šalátových receptov a polievok. Výhonky tejto rastliny si môžete vychutnať ako predjedlo a sú pripravené rôznymi spôsobmi po celom svete.

Zdroje: health.com, naturalfoodseries.com

Tags
Share


O autorovi

admin

admin



Iné články



0 Komentárov

Bez komentára/ov!

Momentálne neexistujú žiadne komentáre, chcete ich pridať?

Napíšte komentár

Komentovať môžu iba registrovaní používatelia.

Rádio Extra

Free Shoutcast HostingRadio Stream Hosting

Dnes je:

KALENDÁR

október 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Partner

Zdravie a krása