A prečo rytier? Pretože Ing. Peter Bunčiak je Kancelárom Slovenského Rádu rytierov a zúčastnil sa 8. ročníka ochutnávky ovocných destilátov (koštovky páleného), v Dome kultúrnych tradícii v Dohňanoch.
77 degustátorov tu hodnotilo 903 vzoriek rôznych druhov ovocných destilátov. Staromyjavčanovi, rytierovi, Ing. Petrovi Bunčiakovi degustačná subkomisia pridelila za najlepšiu vzorku slivovice Zlatý ovocný destilát Púchovskej doliny.
Opýtal som sa ho: Ako sa mu podarilo zvíťaziť spomedzi toľkými vzorkami a dosiahnúť maximálny počet bodov?Nato sa rytier Bunčiak rozhovoril:“Mal som nazbierané kvalitné a zrelé slivky (bystrické a jednu tretinu durandzie).Často som kontroloval kvas v sudoch. Keď bol čas, tak som kvas odviezol do pálenice Paľkovi Majtánovi do Brestovca. Do ochutnávky som dal 5 druhov slivovice a po ôsmich rokoch som vôbec nerátal, že vyhrám. Človek musí mať aj kopec šťastia. Ja sa snažím dávať do ochutnávky vždy, kvalitný ovocný destilát z nášho regiónu.“
Treba dodať, že každoročné súťaže Koštovky páleného v rôznych obciach a mestách úspešne prezentujú tradíciu výroby kvalitných destilátov za prítomnosti Slovenského Rádu rytierov a sú to miesta na stretávanie priateľov pri koštovaní jednotlivých vzoriek. Každá dobrá reprezentácia nášho mesta Myjava je výborná. Gratuľujeme!!!
Autor: PhDr. Vladimír Škarpíšek ; Foto : Autor
Momentálne neexistujú žiadne komentáre, chcete ich pridať?
Napíšte komentár