Stredovekí kati boli majetní ľudia, v krčmách mali vlastný stôl, za ktorý si nik nesadal. V meste bol kat vážený, vykonával záslužné povolanie – trestal zločincov, ktorí sa voči spoločnosti niečím previnili. Napriek tomu, nikto sa dobrovoľne nechcel stať katom a toto povolanie sa dedilo z otca na syna a ak mal kat dcéru, mohla si za muža vybrať opäť len kata. Ak kat deti nemal, jeho úrad zostával dlho prázdny a mesto si muselo požičiavať kata z iného mesta a to bolo poriadne drahé.
Kat musel byť zručný vo svojom remesle, musel byť poslušný a telesne aj duševne zdravý, ale či prešiel psychotestami zaručene nevieme. Keďže sa Právo meča v Prešporku neuplatňovalo príliš často, kat zastával v stredoveku okrem stínania hláv aj množstvo iných funkcií, aby nebol nečinný. Bol správcom radnice, ale musel odchytávať aj túlavé psy a mačky, dokonca spravoval nevestinec a ak mal manželku, tak tá tam bola gazdiná. To už asi neznie tak lákavo, ako by sa zdalo na prvý pohľad.
Začiatkom stredoveku kati vykonávali popravy len sťatím mečom alebo sekerou. Ľudia nimi začali opovrhovať, kedy sa začali zúčastňovať na mučení – štvrtenie, lámanie kolesom. No a manželky museli s manželom držať a pomáhať mu aj pri týchto strašných povinnostiach.Áno, je to odporné, ale história je niekedy taká. Kým dovtedy býval kat v radnici, v 16. storočí sa musel spolu s rodinou odsťahovať k mestským hradbám. Aj v kostole bola pre neho vyhradená lavica, kde sedel so svojou rodinou a pomocníkmi. Prešporský kat sa teda odsťahoval na dnešnú Baštovú ulicu, ktorá je najužšou v hlavnom meste. Aby bolo jasné, na tú dobu to bolo ústranie, nie centrum ako dnes.
Ale keďže všetko, čo bolo negatívne sa dá pretvoriť na pozitívne, dnes o pár storočí neskôr nájdete na mieste, kam by ste dobrovoľne neprišli rozprávkovú Buchtáreň. Robia tu slané, sladké, bezlepkové parené buchty, vegánsku slanú verziu a dokonca aj mini buchtičky. Experimentovať sa bude aj so sezónnym ovocím.
No a keďže Buchtáreň je v centre mesta, chce sa spojiť s domácimi remeselnými pivovarmi, aby ste si slanú verziu mohli zapiť vychladeným pivom. Turisti budú môcť skúsiť, ako chutí chlieb s masťou, ale myslíme si, že sa ujde aj domácim, ak budú mať záujem. Nenájdete tu nič, čo nepochádza zo Slovenska, alebo Čiech. Mňam s láskou:-).
Takže ak milujete parené buchty, históriu, alebo si chcete posedieť pri limonáde, skočte si do katovho domu na Baštovú. Okrem výborných buchiet na pare tu stretnete aj usmiatych ľudí a aj obyčajný, alebo zlý deň sa vám bude javiť super.
Momentálne neexistujú žiadne komentáre, chcete ich pridať?
Napíšte komentár